Home > Verwarming > Verplicht onderhoud

Onderhoud

Verwarmingsinstallaties op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen (Decreet1 juni 2007 ). Het onderhoud van uw centrale verwarming (cv-ketel) is een verplichting voor de gebruiker van het toestel. Bij huurwoningen valt de verplichting ten laste van de huurder. De verplichting geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. De onderhoudsregels zijn enkel van toepassing op centrale verwarming.

Voor individuele toestellen (zoals een doorstroomketel, gasgeiser of gaskachel) geldt deze regelgeving niet. Het is toch aan te bevelen om deze toestellen regelmatig te laten nakijken.

Sommige verplichtingen zijn afhankelijk van het vermogen van uw installatie. U kan het vermogen aflezen van het kenplaatje op uw toestel. Centrale verwarming op gas (aardgas, butaan, propaan) met een vermogen groter dan 20 kW:

– U moet uw installatie tweejaarlijks laten onderhouden.
– De onderhoudsbeurt gebeurt door een erkende technicus gasvormige brandstof.
– U krijgt een reiniging- en verbrandingsattest.
– De huurder bezorgt een kopie aan de eigenaar.

Wat gebeurt er als mijn cv-ketel wordt afgekeurd?

Als na onderhoud blijkt dat uw toestel niet goed en veilig werkt en er herstellingen nodig zijn aan het toestel of schoorsteen, dan hebben zowel de eigenaar als de huurder de plicht de installatie binnen de 3 maand in orde te brengen. U moet dit kunnen bewijzen met een nieuw attest.

Het decreet van 8 december 2006 legt zelfs een audit op voor verwarmingsinstallaties ouder dan 15 jaar, met een vermogen kleiner dan 100kW.

Onderhoud warmtepompen, airco’s en ventilatie-units

Bij Ecowa bieden we een uitgebreid assortiment aan verwarmings- en ventilatiesystemen die allemaal regelmatig onderhoud nodig hebben om optimaal te blijven functioneren. Of het nu gaat om warmtepompen, airco’s, ventilatie-units, gas- of stookolieketels, regelmatig onderhoud is essentieel om problemen te voorkomen en de levensduur van de installatie te verlengen.

Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de installatie gecontroleerd op eventuele defecten en worden de nodige reparaties uitgevoerd om deze weer optimaal te laten functioneren. Daarnaast zorgt een regelmatig onderhoud voor een hogere efficiëntie en een lager energieverbruik, waardoor je bespaart op je energiekosten.

Bespaar op energiekosten door jaarlijks onderhoud

Bij Ecowa hebben we jarenlange ervaring in het onderhouden van verschillende soorten verwarmings- en ventilatiesystemen. Onze ervaren technici zijn volledig gecertificeerd en kunnen je helpen bij het onderhoud van je installatie. We bieden ook onderhoudscontracten aan zodat je verzekerd bent van regelmatig onderhoud en een optimaal functionerende installatie gedurende het hele jaar.

Kortom, regelmatig onderhoud is essentieel voor een veilige, efficiënte en duurzame werking van je verwarmings- en ventilatiesystemen. Bij Ecowa bieden we professioneel onderhoud aan voor alle soorten installaties en zorgen we voor een optimale werking en levensduur van je systeem. Contacteer ons voor meer informatie en een afspraak.